Madárinfluenza miatti megfigyelési körzetek szűntek meg Békés megye nagyrészén

ShopRenter
2019. 11. 11. 10:58:17
Madárinfluenza miatti megfigyelési körzetek szűntek meg Békés megye nagyrészén

A hatékony és határozott hatósági intézkedéseknek is köszönhetően május 15-e óta nem volt újabb madárinfluenza kitörés Békés megyében. 

A hatékony és határozott hatósági intézkedéseknek is köszönhetően május 15-e óta nem volt újabb madárinfluenza kitörés Békés megyében. A kedvező járványügyi eredmények alapján június 24-én Békés megye nagy részén a Nébih  elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását, így újra zavartalanul folyhatnak a belföldi és az unióba irányuló szállítások.

A legutolsó, május 15-ei Békés megyei kitörés óta az összes madárinfluenzával érintett gazdaságot fertőtlenítették a szakemberek. Amennyiben a járványügyi helyzet továbbra is kedvezően alakul, hamarosan a telepek újratelepítése is megkezdődhet.

A  korlátozott területek feloldásával, az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján, Békés megyéből (három település kivételével) immár zavartalanul folyhatnak a belföldi és az unióba irányuló szállítások.  

Békéssámson, Kardoskút és Orosháza – a szomszédos megyék kitörései miatt – továbbra is megfigyelési körzetbe esik. E településeken a korlátozások feloldására leghamarabb július 9-én kerülhet sor.

2020.06.26.

(Forrás:https://portal.nebih.gov.hu/-/bekes-megye-nagy-reszen-megszuntek-a-madarinfluenza-miatti-megfigyelesi-korzetek)